De fem producenter, som tilsammen udgør The Douro Boys,
laver alle fremragende rød- og hvidvine. Ja, faktisk udmærker flere af dem sig
så meget på Douro DOC området, at det skygger lidt for deres portvine. Og det
er faktisk synd, for selv om det måske ikke altid er deres førsteprioritet,
laver de alle udmærket portvin også.
Det er selvfølgelig ingen nyhed, når det gælder Niepoort,
som har været på markedet i langt længere tid end de andre, som alle er
såkaldte Single Quintaer, som først begyndte at producere under eget navn, efter
lovgivningen blev ændret i 1986. Niepoort er da også helt fremme, både hvad
angår Vintage og gamle Colheitas for ikke at tale om deres særlige specialitet,
de såkaldte Garrafeiras, som først lagrer på fad og derefter på demijohns, 12 liters glasbeholdere. Men
de fire andre – Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria og Quinta
de Vale Meão gør det faktisk også ganske fint.
Det var i al fald det generelle indtryk ved en ren Vintage-smagning
med The Douro Boys forleden i selskab med The Vintage Port Club og Nick Delaforce, som er winemaker for
Niepoort – og det især på portvinssiden. Og, ja. Nick er ud af den gamle
Delaforce-familie og startede sin karriere hos Delaforce og Croft, men valgte
at prøve noget nyt, da disse blev overtaget af Fladgate Partnership. De nye
ejere solgte dog snart Delaforce fra, så selskabet i dag ejes af Real Companhia
Velha.
Nick Delaforce fortalte lidt om Douro Boys, om de
forskellige quintaer og om de årgange, vi smagte. Og så svarede han ikke mindst
på spørgsmål af den lidt mere nørdede slags fra de altid videbegærlige
klubmedlemmer.
Smagningen omfattede 10 gange Vintage fra årene 1997 til
2011 – to fra hvert hus – hvortil kom en ældre Niepoort Vintage 1970 samt som
en overraskelse den meget specielle og eksklusive The Douro Boys Vintage 2011,
hvor alle fem har bidraget med hver en pipa (et 550 liters fad) til den
samlede vin. Det samme princip gjorde sig gældende på rødvinsfronten i såvel
2005 som 2011, men hidtil er der altså kun kommet den ene fælles portvin på
markedet. Der blev lavet 750 Magnum-flasker, hvoraf de fleste blev solgt på
auktion.
Ses bort fra et par enkelte skæverter, var bundniveauet
rimeligt højt og flere af vinene viste sig langt mere imødekommende end
forventet alderen taget i betragtning. Følgende vine blev smagt:
Quinta do
Vallado Vintage 2011
Mørk rubin
med lilla kant. Uigennemsigtig og farver glasset. Duft af friske bær,
brombær, frugt og lidt lakrids. Kraftig og robust med god smag af mørke bær,
pepper og med kraftige tanniner. Overraskende tilgængelig, alderen taget i
betragtning (89).
Quinta do Vallado Vintage 2009
Mørk rubin med rød kant. Uigennemsigtig og farver glasset.
Duft at hyldebær, jordbær og lidt kærnemælk samt lidt grønne noter. Åben og
indbydende, i fin balance og allerede lidt udviklet (90).
Quinta do Vale Meão Vintage 2008
Mørk rubin, farver glasset. Ret lukket i næsen, men med bær
og frugt samt lidt kærnemælk. Kraftfuld og fyldig, forholdsvis åben. Krydret
med pepper og bid samt kraftige tanniner (89).
Niepoort
Vintage 2007
Mørk rubin,
flot og klar. Lidt lukket I næsen med mørk frugt og lidt røget bacon. På
en gang krydret og elegant og fin balance. Fint med tanniner og frugt og vil
givet udvikle sig og opnå flere nuancer (90).
Quinta Vale
D. Maria Vintage 2005
Mørk rubin med forholdsvis lys kant. Kraftig frugtpræg i
næsen med røde bær og elegance. Flot tekstur i munden indbydende og fint
drikkelig nu, men også med godt med tanniner og frugt, så den kan holde sig.
Lang, fin pebret hale (92).
Quinta do
Vale Meão Vintage 2004
Mørk rubin. Kraftig med godt med bær, men noget lukket. Lidt
af en vildbasse i munden med gode fylde og kraftig tanniner. Har brug for tid
til at udvikle sig (90).
Quinta do
Crasto Vintage 2000
Mørk rubin med lidt mørk kant. Godt med bær, især brombær
samt violer og lidt mynte. Lidt vel lukket. Måske lidt i minus, hvad angår
frugt, men ikke decideret i ubalance. Savner dog lidt mere krop (89).
Niepoort Vintage 2000
Mørk rubin, lys kant. Lidt lukket og knap så ekspressiv i
næsen. Til gengæld meget dejlig i munden med præg af røde bær, men også lidt
animalsk eller jordbund. Ikke så kraftig, men med god finesse og i fin balance
samt en fin, lang hale. Så afgjort et godt glas (92).
Quinta do Crasto Vintage 1999
Den ene flaske var med tydelig afskrækkende propsmag og
derfor uden for bedømmelse. Smagte kort den anden og den viste de fine modne
kvaliteter, som jeg er stødt på før med denne vin.
Quinta Vale D. Maria Vintage 1997
Ligeledes uden for bedømmelse, da begge flasker havde fejl.
En afskrækkende kemisk duft af acetone og smag af eddike. Fejlen (volatile
acidity) er givet opstået på grund af lav ph-værdi og dårlig hygiejne allerede
under fremstillingen og har så udviklet sig til den værre over årene.
Niepoort Vintage 1970
Rødbrun, næsten orangebrun, uklar. Fin duft af jordbær og
andre røde bær. Dejlig indbydende med røde bær og fint syrenniveau. Ikke så
kraftig, men stadig med frugt og tanniner og i fin balance. Et lækkert glas
(93).
The Douro Boys Vintage 2011
Mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Flot, ekspressiv duft af
solbær og brombær, lidt viol samt lidt grønne noter. Kraftige, men bløde
tanniner og masser af frugt, mineraler. En flot struktur og med pebret, lang og
krydret hale. Faktisk et fint glas her og nu, men også med stort potentiale
(92).
Som vanligt blev der afgivet point efter smagningen. Det
samlede resultat fra alle fremmødte var ikke helt det samme som min vurdering.
Her blev de fem højest vurderede:
- Niepoort Vintage 2000
- Niepoort Vintage 1970
- Quinta do Crasto Vintage 2000
- Niepoort Vintage 2007
- Quinta do Vallado Vintage 2011
The Douro Boys Vintage 2011 indgik ikke i bedømmelsen, da
den blev serveret under optællingen.
For nærmere præsentation af The Douro Boys se tidligere
opslag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar