MOB – uden punktummer – betyder jo en bande eller en flok på
engelsk. Men her er der punktummer imellem, og det handler om vin. Navnet og
dets afledte betydning er dog nok ikke tilfældigt – tænk bare på brandingen af
the Douro Boys. Der er nemlig tale om tre winemakere, der til dagligt slår
deres folder i Douro, men som nu er gået sammen om at lave vin i Dão: Jorge Moreira (Quinta de la Rosa og Poeira),
Francisco Olazabal (Quinta do Vale
Meão) og Jorge Serôdio Borges (Wine
& Soul og Pintas). Navnet M.O.B. er altså sammensat af første bogstav
i deres efternavne.
Når man ser på rækken af vinproducenter, de er tilknyttet på
deres hjemmebane i Douro, er der såvel dygtighed og erfaring på spil, ligesom
et par af de mest betydningsfulde druesorter i Dão, herunder den nationale
stolthed Touriga Nacional, jo også benyttes flittigt i regionen længere nordpå
til såvel port- som rødvinsproduktion. Men stilistisk er der store forskelle de
to regioner imellem. Hvor moden frugt, tanniner og fadlagring spiller en større
rolle i Douro, handler det mere om ren frugt, elegance, friskhed og højere
syreniveau i Dão.
Idéen til samarbejdet opstod, da de tre venner og winemakere
havde smagt en del gamle Dão-vine fra 60´erne og 70´erne og var positivt
overraskende over elegancen og friskheden. Derfor besluttede de selv at gå i
gang. I 2010 lejede de vingården Quinta do Corujão, som ligger på skråningerne
af Serra d´Estrela og siden et par andre vinmarker, hvorfra der produceres
såvel hvidvin som rødvin.
Følgende vine er prøvesmagt:
Quinta do
Corujão, Dão DOC 2012
Produceret af trekløveret i M.O.B., som deres ligefremme og
billige introlevel. Et blend af Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro og
Jaen. Vinificeret i såvel lagar som i ståltanke med kort skindkontakt og lav
temperatur, derefter lagret 12 måneder på brugte fade. Rubin, medium intens. I
første omgang virker den lidt syrlig i såvel næse som mund, så man et kort
øjeblik overvejer, om der er fejl. Men det aftager med iltningen. Duft af modne
bær, syrnede kirsebær og lidt animalske noter. Tør med ren frugt og god syre. Lav
på tanniner.
M.O.B. Branco,
Dão DOC 2012
Blend af Encruzado og Bical. Vinificeret i ståltanke og
lagret på 30 % nye og 70 % gamle egetræsfade og med battonage. Gulgrøn til
gylden og intens i farven. Frisk og fyldig næse med modne pærer, mineralitet og
let tropisk præg. Blød og frisk med flot struktur og pæn balance syremæssigt.
Lidt Bourgogne-karakter.
M.O.B.
Tinto, Dão DOC 2012
Blend af Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen og Baga. Vinificeret
i såvel lagar som i ståltanke ved lav temperatur. Lagret i 12 måneder på 30 %
nye og 70 % gamle egetræsfade. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig og med lilla
kant. Intens duft, rig på frugt og bær, især kirsebær, men også florale noter.
Tør og elegant i stilen, blød og frisk. Ikke så fyldig, men med fin struktur og
flot eftersmag.
Kan nemt drikkes nu, men også lagres.
Vinene fås i Portugisisk Vinkælder
Ingen kommentarer:
Send en kommentar